Onderhoud

Onderhoud van een monument

Soms wordt er gedacht “ik wacht nog héél even…”, niet wetende dat men zich lelijk in de vingers kan snijden met het uitstellen van onderhoud aan een monumentaal pand. Om de schade dan goed te herstellen moet men flink extra verbouwen.

Hoe langer er gewacht wordt met het onderhoud van bijvoorbeeld houten kozijnen, des te groter is de kans dat er vocht bij het hout komt en de zaak wegrot. In sommige gevallen is herstel onmogelijk en dan moeten er geheel nieuwe kozijnen worden geplaatst. Soms is het mogelijk om oude kozijnen uit de gevel te halen en ze in een speciale werkplaats geheel te restaureren. Dit is vooral interessant voor oude panden, waarin niet alles meer even recht in het lood staat of op maat is.

Zeker de kozijnen die zich aan de regenkant, op het zuiden of westen, van het pand bevinden, moeten vaak in z’n geheel worden vervangen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van onder meer de profilering, detaillering en de beglazing.

Houten kozijnen winnen aan populariteit

Nadat de afgelopen decennia kunststof- en aluminiumkozijnen de vertrouwde houten kozijnen leken te verdringen, is er weer een kentering gaande. Allereerst blijken kunststof en aluminium niet zo ‘zorgenvrij’ als werd gedacht.

Kunststofkozijnen blijven het mooist als ze eens per halfjaar in de was worden gezet en regelmatig worden schoongehouden. Gebeurt dit niet, dan trekt het vuil in de kunststof en gaat er nooit meer uit.

Voor aluminium is regelmatig in de was zetten ook van essentieel belang. Zeker om corrosie tegen te gaan. Heeft die inmiddels toegeslagen, dan kan een aluminiumkozijn na het opbrengen van een primer van een verflaag worden voorzien.

Maar ook hout vereist het nodige onderhoud: om de twee jaar moet het schilderwerk worden nagelopen, vooral moet worden gelet op de liggende delen, waarop water kan blijven staan.

Maar bij alle drie de materialen geldt: goed schoonmaken verlengt de levensduur.