Hout als basis

De meeste van onze Limburgse huizen en monumenten bestaan voor een zeer groot gedeelte uit hout. Zeker als we het hebben over vakwerkbouw of oudere huizen met vakwerkkernen. Denkt u eens aan balken, de dakspanten op zolder, vloeren, kozijnen, deurposten, of de veranda...

Kortom: genoeg onderdelen van uw huis die extra aandacht verdienen en onderhouden moeten worden.

Door de eeuwen heen is er ruimschoots gebruik gemaakt van hout. In elk bouwwerk groot of klein, oud of nieuw zien we het terug. Wanneer het hout een belangrijk deel van de constructie van een pand is, is het aan te bevelen dit regelmatig te controleren op houtrot, worm of andere insectsoorten. Ieder houtsoort heeft zo zijn eigenaardigheden. In het verleden werd gekeken waar het hout voor gebruikt werd. En aan de hand hiervan bepaalde men het houtsoort. Zo zien we vaak wilde kers of essen binnenin de panden. Olmen voor de trappen en populieren voor de vloeren. Door dit verschillend gebruik van houtsoorten is er ook gemengd gebruik van houttechnieken.

Ieder hout heeft zo zijn eigen bewerking. Verkeerde gebruik of behandeling kan funest zijn. En kan de vloer, de balk ernstig beschadigen. Waardoor de waarde van een pand sterk beïnvloed wordt. Goed onderhoud, herstel of restauratie vergt dan ook specifieke vakkennis.

Dit is dan ook de reden dat het herstellen van houtwerk in eigen beheer geschied, alleen zo kan de herstelde houtconstructies op de correcte wijze gedaan worden.